Jag godkänner att mitt IP-nummer sparas och att cookies används, för statistik och för att förbättra min användarupplevelse. Mer om cookies.
hamburger menu

Sex mobilkameramissar – och tre bra grejer

Mobilkameran är ett fantastiskt verktyg som alltid är med, och moderna telefoners bilder kan verkligen vara användbara. Undvik bara de klassiska fallgroparna.

1. Exponera bilderna rätt

Ofta kan man ställa skärpefokus och exponering genom att klicka på huvudmotivet i bilden. En del system kan man ställa exponering genom att dra nedåt på skärmen; det är bättre att underexponera än att överexponera.

2. Använd inte HDR (High Dynamic Range)

...om du inte har bra koll på arbetsflödet - det är lätt att det ser överdrivet ut.

3. Luta dig inte enbart mot autofokuset

Kameran försöker själv hitta var skärpan ska ligga automatiskt, men när du trycker på skärmen talar du om för kameran vad som ska vara skarpt.

4. Använd inte den inbyggda blixten

Det är väldigt, väldigt få tillfällen när den inbyggda blixten faktiskt hjälper mer än vad den stjälper.

5. Rengör linsen rätt

Fingeravtryck och damm gör fotona suddiga och dåliga, använd en mikrofiberduk och lite vatten för att få bort damm.

6. Överdriv inte efterbearbetningen

Enkla filter som Klarhet, Livfullhet och Definition ser imponerande ut först men blir tröttsamma och överdrivna.

Och tre bra grejer!

1. Använd linjerna

Kameran kan visa ett rutnät för att guida dig i hur du komponerar bilden. Man delar in bilden i nio rutor och försöker placera in bildens innehåll så att det passar mot linjerna.

2. Du behöver inte fota i ansiktshöjd

Det kanske är det naturliga, men ofta är det effektfullt att sätta sig på huk för att få in förgrunden, exempelvis. Byt perspektiv!

3. Burst mode

Moderna telefoner kan ta mängder av bilder per sekund genom att hålla inne avtryckaren; särskilt effektivt för att fånga något drastiskt som händer där det är svårt att tajma av ögonblicket. Här kan du välja vilken bild du vill använda senare.

Johannes Oscarsson

10 tips för bilder på Facebook

Annonsering och publicering på Facebook kan superladdas med rätt bildval – det visuella är det som först fångar scrollarens uppmärksamhet, och en publicering med bra bild är mycket mer sannolik att delas.

Vanliga fel i kommunikation på sociala medier

Vare sig du är nybörjare eller erfaren kommunikatör är det inte dumt att kolla in klassiska misstag som görs i kommunikation på sociala medier. Rätt vad det är hittar du en fälla att undvika.