Jag godkänner att mitt IP-nummer sparas och att cookies används, för statistik och för att förbättra min användarupplevelse. Mer om cookies.
hamburger menu

5 strategier för rätt bildval

Hjärnan bearbetar bilder mycket snabbare än text. På mindre än en tiondels sekund formas det första intrycket av ditt material, så rätt bildval kan verkligen förhöja din kommunikation – och rätt visuellt intryck gör det troligare att informationen delas. Här är fem knep och strategier för att välja rätt.

1. Vet vad du berättar.

Vem är din målgrupp?
Varför behöver du berätta det här? Vad ska ges till målgruppen?
När i tid händer det? Idag, igår eller imorgon?
Vad är det som sägs?

2. Vet vem du är

Bildvalet ska hålla för att representera dig, ditt budskap och varumärke. Samtidigt är det din målgrupp som ska se bilden, inte du själv i första hand.
Kolla igenom eventuella varumärkes-riktlinjer och tänk igenom om bilden stämmer överens med hur du ska se ut för din publik. En för stor blandning av olika sorters bilder gör att kommunikationen blir otydlig. Helst ska läsaren direkt känna igen att innehåll kommer från dig, bara baserat på bildvalet.

3. Rätt bild på rätt plattform

Alla kanaler är inte samma och bör inte vara samma – ska bilden synas på en hemsida permanent eller en flyktig post på sociala medier? Båda är viktiga men kan ställa olika krav. Har ni en genomtänkt profil eller strategi för olika plattformar är det en bra startpunkt.

Rätt format och storlek är också relevant – ingen väntar på att din högupplösta bild ska hinna laddas i sociala medier-flödet, och rätt komprimering för rätt plattform gör att dina bilder laddas innan läsaren tappar intresset.

4. Använd rätt sökmotor för bilder

När du söker efter bilder med bildbanken drar du också nytta av våra algoritmer och optimeringar för att du ska hitta rätt bild snabbast möjligt.

5. Håll dig modern

Följ och notera hur stora spelare, som har liknande målgrupp, bildsätter och väljer bilder. Följ några kommunikationsbloggar och magasin och se vilka trender som verkar rimliga att ansluta till.

Johannes Oscarsson

Hur du använder bildbyråbilder bäst

Bildbyråbilder även kallat stockbilder är en outtömlig och snabb källa till illustrationer och foton, men fel stockar avskräcker din målgrupp eller ger ett oprofessionellt intryck. Här är åtta tips för hur du väljer och använder rätt bilder.

Gratis bildredigering med Pixlr

När du behöver redigera bilder finns förstås en del medföljande program till både Mac och PC, men när mer kontroll eller finlir krävs behövs tyngre verktyg. Men de behöver varken vara svåra eller dyra: vi tar en titt på Pixlr, bidlredigering i din webläsare, i den kostnadsfria versionen.