Jag godkänner att mitt IP-nummer sparas och att cookies används, för statistik och för att förbättra min användarupplevelse. Mer om cookies.
hamburger menu

De dolda jämställdhetsfällorna du trillar i med bilder

Vilka som syns, och hur de avbildas, påverkar hur kommunikationen landar hos publiken. Om vi ser samma sak gång på gång nöts det in att det är så verkligheten ser ut, och kanske ska se ut. För att undvika gamla mönster och stereotyper kan du börja med de här klassiska fällorna.

1. Fördelning män/kvinnor/ickebinära

Räkna igenom och kolla hur många män/kvinnor/ickebinära som visas upp. Ens egen magkänsla är lätt färgad av ens egna uppfattningar och när man väl räknar på det kan man bli överraskad av de egna bildvalen. Samtidigt ska man undvika falska alibin, att visa upp en jämn könsfördelning på kontoret om ens organisation består av nästan enbart män blir märkligt.

2. Aktiv eller passiv?

En klassisk fälla är att kvinnor – även om de porträtteras i sin yrkesroll – avbildas som stillasittande objekt. Det kvinnliga rullskridskoproffset som får ligga bakåtlutad på sandstranden (?!), medan den manlige crossföraren får aktivt spinna loss i samma sand, är två exempel. Ofta får kvinnor sitta i passiviserande poser, medan män skildras aktiva, stående eller utförande sin yrkesroll – ”presterande män och passiva kvinnor”.
Fundera en gång till när två personer visas i bild och en sitter när den andre står. Vad för signaler skickar bilden?

3. Glad och rar eller bister och seriös

Många gånger får män bara porträtteras som allvarliga och bistra medan kvinnor slentrianmässigt ler och är trevliga.
Begränsande för alla.

4. Män i miljö och kvinnor ur sitt vatten

Avbildar man en yrkesperson är det kanske rimligt att visa upp yrkessituationen och miljön, men ofta tas kvinnor till andra ställen – ut i naturen, sittandes tokigt på sitt skrivbord eller så. För att begripa vad personen arbetar med måste man läsa texten.
Det gäller också rekvisita, där kvinnor ofta får använda sina yrkesredskap oseriöst på bild.

5. Färgval och skuggor

Glada ljusa färger eller svartvitt med dramatiska skuggor – börjar man leta efter mönster blir fotoelementen avslöjande för vad man berättar med bilden. Lösningen är att se vad det kommunicerar och välja vad som är rätt för din berättelse, inte utifrån kön.

6. Perspektiv gör människor små eller stora

En klassisk kompositionsfälla är att fotografier underifrån gör personen större och mäktigare medan det omvända råder åt andra hållet. Gissa vilket kön som är överrepresenterat var?
Ögonhöjd är mer neutralt.

7. Män isoleras och kvinnor berör

Vad gör händerna? Knutna armar över bröstkorgen, eller en försiktig hand på kinden – eller någon annans arm? Det stärker en bild av att kvinnor ska vara mjuka och omhändertagande medan män står på egna ben.

8. Stereotypa yrkesroller

Den här är bland de enklaste men också tydligaste stereotyperna att identifiera. Ju mer traditionellt könskodad en aktivitet är desto svårare blir den att överbrygga om man inte får representation av alternativ. Reklam för vårdutbildningar kanske inte ska marknadsföras av enbart kvinnor om man vill ha män som söker? Och ska det bli fler kvinnliga truckförare som branschen efterfrågar, så kanske det är slugt att visa på förebilder i rekryteringen?
Fundera vilket kön man väntar sig som ska göra den uppgift du ska bildsätta och tänk efter vad som blir bäst för din kommunikation.

Johannes Oscarsson

5 strategier för rätt bildval

Hjärnan bearbetar bilder mycket snabbare än text. På mindre än en tiondels sekund formas det första intrycket av ditt material, så rätt bildval kan verkligen förhöja din kommunikation – och rätt visuellt intryck gör det troligare att informationen delas. Här är fem knep och strategier för att välja rätt.

Så blir bilden bättre med Kurvor

Använder du nivåer (Levels) för att färgkorrigera bilder? Kurvor (Curves) är ett mer kraftfullt men ändå finslipat verktyg för att ändra balansen mellan färger, ljus och kontrast i en bild. Genom att sätta ut enkla punkter och dra kan du färgkorrigera bilder, öka kontrasten i bara de mörka partierna eller ljusa upp de ljusa partierna.