Jag godkänner att mitt IP-nummer sparas och att cookies används, för statistik och för att förbättra min användarupplevelse. Mer om cookies.
hamburger menu

10 fototrender från 2000-talet att inspireras av

När vi vänder blad till ett nytt decennium passar det att titta bakåt och se vilka trender som rådde under 2000-talets första tio år. En del tekniker och uttryck håller fortfarande och kan ge en modern/retro-känsla i din bildsättning, medan andra… gärna får stanna på hyllan. Som bonus får du förslag på hur du kan vrida trenden till att bli mer modern!

2000 - Dubbelexponering

Två bilder till priset av en; bilder läggs ovanpå varandra och man ökar genomskinligheten (sänker Opacity) för att få dem att synas samtidigt. En trend som överlevt i tio år, mycket för att den går att förnya.

Twist: Använd färgläggning, gradienter och olika filter på de två fotografierna för att skapa kontrast och ett kraftfullt uttryck. Att sudda ut vissa delar av ena bilden låter dig framhäva partier av bilden.

2011 - Kort skärpedjup

I takt med att fler fick tillgång till systemkameror och deras möjligheter, exploderade nätet med foton där förgrunden, bakgrunden (eller bägge!) är oskarpa, vilket sätter det fokuserade området i, tja… fokus. Det är en stil som fortfarande håller

Twist: Trenden håller fortfarande, och använd hellre välgjord oskärpa från en bra kamera eller en stunds arbete i bildbehandlingen, än snabbknappen i Instagram eller telefonens kamera som ofta ser fejkad ut.

2012 - Filter

Instagram tar över och de färdiginställda färgfiltren, konstgjord oskärpa och vinjetteringarna dominerar bildspråket på sociala medier.

Twist: Färger är absolut okej, både svaga skiftningar eller totala färgbryt. Fungerar med dubbelexponering och gradienter också.

2013 - Retro

Sepiatoner, svartvitt, kornighet… Det är inte bara möblemanget som önskar sig tillbaka till 50-talet eller ännu längre tillbaka.

2014 - Makrofoton

Möjligheten att gå riktigt nära föremål ger en inblick i en annan värld. Dessutom hänger makrofoton nästan automatiskt ihop med kort skärpedjup.

2015 - Ovanifrån

Flatlay, knolling eller ovanifrån-foto är inte bara vackra kollage med objekt i räta vinklar, fotade ovanifrån. En sidogren av det blev en ny vinkel på hur matlagningsvideos och liknande görs.

Det går också fint att kombinera ovanifrånbilder med filter och retrokänsla.

2016 - Selfie

Självporträtt har alltid tagits, men visst gav mobilkamerorna en exponentiell ökning och skapade nästan ett eget format.

2017 - HDR

Möjligheten att ta flera bilder med olika exponering och sammanfoga till ett foto med omöjligt detaljerade skyar och skuggor samtidigt. I kombination med filter blir effekterna dramatiska.

2018 - Drönare

Framför allt inom rörlig bil, men även stillbild, så fick tillgången till billiga fjärrstyrda drönare avtryck i bildspråket. Från mäklarfoton till skogsforskare, bröllopsfotografer till musikvideos – ett nytt perspektiv är aldrig fel.

2019 - Skarpa färger

Det har varit en smygande trend under hela 2010-talet men nu smäller det. 80-talets skarpa färger är tillbaka, men med en förfinad palett. Neon är utbytt mot korall och koboltblått. Starka, iögonfallande färger kontrasterar mot naturmaterial och människor.

Johannes Oscarsson

10 tips för bilder på Facebook

Annonsering och publicering på Facebook kan superladdas med rätt bildval – det visuella är det som först fångar scrollarens uppmärksamhet, och en publicering med bra bild är mycket mer sannolik att delas.

Rätt storlek för Insta med Pixlr

Använd onlineeditorn Pixlr-X för att enkelt beskära bilder så att de passar Instagrams olika format. För stora bilder blir luddiga; genom att leverera i rätt format från början blir bilderna bäst!