Jag godkänner att mitt IP-nummer sparas och att cookies används, för statistik och för att förbättra min användarupplevelse. Mer om cookies.
hamburger menu

Gratis bildredigering med Pixlr

När du behöver redigera bilder finns förstås en del medföljande program till både Mac och PC, men när mer kontroll eller finlir krävs behövs tyngre verktyg. Men de behöver varken vara svåra eller dyra: vi tar en titt på Pixlr, bidlredigering i din webläsare, i den kostnadsfria versionen.

Pixlr finns i två versioner, X och E. X är den enklaste versionen som lämpar sig bäst för enkla, snabba grundläggande redigeringar. E har en del mer kraftfulla funktioner och inriktar sig mer på detaljerad bildredigering. Båda versionerna är kostnadsfria att använda men en del funktioner är låsta till premiumkonton. En del funktioner kan betalas genom att titta på videoannonser.

Vi kommer att börja med Pixlr E, men bilder påbörjade i X går att öppna i E också.

Det första du gör är att öppna en bild från din Enhet eller söka fram en stockbild via Unsplash. Till höger ser du en översyn av din bild, hur mycket inzoomad du är och vilka lager av bildmaterial som finns i projektet. I menyn till vänster finns dina verktyg. Den översta, Properties, kommer säkert användas ofta för att ändra storlek på och rotera bilder. Det går också att göra i nästa verktyg, Arrange, där storleken på de objekt du markerat kan ändras, föremål vridas runt eller ändra genomskinlighet.

Crop är verktyget du använder för att beskära bilden och välja vilken del av bilden du vill behålla. Det kan radikalt ändra kompositionen och framhäva det som är viktigt i bilden. Klicka och dra i någon av kanterna eller hörnen för att ändra vilken del av bilden som ska synas. För att behålla bildens förhållande mellan bredd och höjd klickar du i Select aspect och i Preset-menyn väljer du Original.

Cutout används för att ta bort objekt i bilden eller för att frilägga objekt. Om bakgrunden är enkel väljer du trollstavsfunktionen, klickar på bakgrunden som försvinner. Tog den för lite? Klicka igen. För mycket? Välj Undo längst ner i fönstret och ändra Tolerance och Softness.
Vill du åstadkomma en transparent effekt genom att skära bort bakgrunden? Gå till Properties överst i verktygen och kontrollera att Background är avstängd.

Verktygen för att justera färger, kontrast och ljussättning finns samlade under Adjust, som vi ska gå igenom separat i den här artikeln. Detsamma med Filter där man justerar skärpa och vinjettering i bilden, exempelvis. Effect, däremot, är lätt för den som använt Instagram – här lägger man på förinställda filter som i många fall är rätt användbara för en snabbjobbad men kreativ look. Klicka runt och välj en effekt, prova och använd ångrafunktionen friskt.

Liquify låter dig gå in och förstora eller förminska saker i bilden, exempelvis. Välj en Size på verktyget som passar det du ska förändra, Strength som avgör hur hårt föremålet ska påverkas och Density som bestämmer hur skarp övergången mellan effekt och obehandlat område ska vara. Density på max påverkar exakt det område som pekaren visar, medan density på minimum mest påverkar det i mitten. Använd effekten genom att klicka på det område du vill bearbeta och håll musen nedtryckt tills du är nöjd med effekten.

Retouch används för att ta bort blemmor eller fläckar, eller för att klona en del av bilden till en annan. Den går vi igenom i en separat artikel.
Drawing-verktyget är enkelt; penseln är mjukare än pennan och utöver suddet finns ett verktyg för att rita former. Penseln kan förses med olika form, prova gärna den runda med ökad Softness som gör den mjukare, och dra upp Aspect lite för att få lite kalligrafistil.
Textverktyget är rätt enkelt att använda och skapar automatiskt ett nytt lager eftersom text är en egen typ av material.

Ett nog så modernt sätt att förhöja sina bilder är att lägga in Element som Overlays - luddiga former, färger och liknande som på gott och ont får din bild att kännas bearbetad. Välj en som du tror passar och justera sedan Transparency tills du tycker att den smälter ihop bra med bilden.
Det går också att med Add image-verktyget lägga in fler bilder i projektet. De läggs i olika lager och kan bearbetas helt separat från varandra.

För att få ut en färdig bild från Pixlr trycker du Save längst ner i fönstret, kan välja ett filnamn och sedan filtyp – jpg för foton, png för grafik, det moderna WebP för foton och grafik eller pxd, som är Pixlrs eget projektformat. Det sista är bra om du vill spara hela projektet med lager, redigerbar text och allt, för att senare kunna redigera vidare exempelvis.

Pixlr är snabbanvänt, kostnadseffektivt och kompetent. Det går faktiskt bra att redigera bilder utan Photoshop!

Johannes Oscarsson

Tio verktyg för effektivt fjärrarbete

När nu fjärrsamarbete är mer aktuellt än någonsin och många verksamheter har hela eller delar av personalen arbetandes hemifrån, behövs nya och bättre verktyg. Vi listar tio stycken för olika ändamål!

Så väljer du rätt bild

Det är ofta lättare sagt än gjort att välja rätt bild. Förhoppningsvis kan vi göra det iallafall lite enklare för dig med dessa fem knep.