hamburger menu

Klassiska fel du gör i redigeringen

Lockelsen att förbättra ett foto med bildredigering är stor och många saker kan bli väldigt mycket bättre. En hel del saker kan bli väldigt mycket… annorlunda.

1. Redigering utan jämförelse

Ha alltid möjlighet att backa och titta på originalet för att se vilka saker som blivit bättre och möjligen sämre. När justeringarna du gjort drar uppmärksamhet till sig har man definitivt skruvat för hårt. Helst kan man lägga bort bilden ett tag och sedan öppna den igen för att hjärnan ska hinna kalibrera om sig.

2. För hårda justeringar

Att skruva upp mättnaden (saturation) gör att du får mer tryck i färgerna, men det är väldigt lätt att det blir för starka färger som ser helt onaturliga ut. Detsamma gäller kontrast; lite högre kontrast ger större skillnad mellan mörker och ljus. För mycket ger överdrivna kanter, hårda partier med färger och områden som blir utan nyansskillnader.
En bra metod är att dra reglaget långt åt ena eller andra hållet så du ser vad som händer. Backa sedan till grundläget och bedöm vilken justering bilden behöver. Glöm inte att jämföra med originalet.

3. Förinställningar

En förinställning är ofta fasta inställningar som inte är skräddarsydda för just din bild. De kan däremot vara bra för inspiration!

4. För mycket skärpa

Skärpa (sharpness) ökar kontrasten mellan pixlar längs linjer för att framhäva dem. Det går inte att ordna en bild som är ur fokus. För mycket skärpa gör att det uppstår brus och förvrängningar både kring linjer och andra delar av bilden.

5. Justeringar av hela bilden

I många fall vill man kanske ljusa upp ett mörkt parti, men ökar man ljusstyrkan på hela bilden blir ljusa delar utfrätta. Istället kan en pensel som målar ljusjusteringar användas, eller ett justerings-lager där du använder ett sudd för att ta bort de delar av lagret du inte vill ska påverkas.

6. För mycket klarhet

Klarhet är ett enkelt reglage för att öka kontrasten i mellantonerna vilket gör att bilden både ser skarpare ut och får mer kontrast. Tänk på det som salt i maten; lite grann är bra men för mycket gör maten oätlig. Där börjar man se märkliga effekter kring kanter på ljusa eller mörka objekt.

7. För perfekt hud

Mjuk, jämn hy och perfekt vita tänder är lätt att åstadkomma med moderna verktyg, men man ska nog fråga sig om man ska. Det är lätt att göra för mycket och åstadkomma en plastdocka snarare än en människa.

8. Dålig friläggning

Om du inte tagit bilden mot en grön- eller blåvägg är friläggning hyfsat svårt. Det går att göra mycket för att ta bort eller byta bakgrund med manuella verktyg men att få till ett riktigt bra resultat kräver en hel del. Var mycket noggrann eller överväg andra lösningar.

9. Slarvig Dodge eller Burn

Effekterna som lokalt ändrar ljus och intensitet är fina men kan ge stora ljusa eller mörka glorior runt objekt om de används slarvigt eller för hårt – särskilt på personers ögon kan Dodge göra att ögonen får ett vackert skimmer, men för mycket ger ett nästan utomjordiskt intryck. Pröva att sätta Dodge till 50%

Johannes Oscarsson

5 strategier för rätt bildval

Hjärnan bearbetar bilder mycket snabbare än text. På mindre än en tiondels sekund formas det första intrycket av ditt material, så rätt bildval kan verkligen förhöja din kommunikation – och rätt visuellt intryck gör det troligare att informationen delas. Här är fem knep och strategier för att välja rätt.

Hur du använder bildbyråbilder bäst

Bildbyråbilder även kallat stockbilder är en outtömlig och snabb källa till illustrationer och foton, men fel stockar avskräcker din målgrupp eller ger ett oprofessionellt intryck. Här är åtta tips för hur du väljer och använder rätt bilder.