Jag godkänner att mitt IP-nummer sparas och att cookies används, för statistik och för att förbättra min användarupplevelse. Mer om cookies.
hamburger menu

Hur du använder bildbyråbilder bäst

Bildbyråbilder även kallat stockbilder är en outtömlig och snabb källa till illustrationer och foton, men fel stockar avskräcker din målgrupp eller ger ett oprofessionellt intryck. Här är åtta tips för hur du väljer och använder rätt bilder.

Använd bilder som förhöjer resten av innehållet, eller åtminstone hör ihop med det. Undvik bilder bara för att det borde ligga en bild där.

De mest kliché-artade bilderna känner du igen direkt. Skulle bilden gå att använda i ett meme (ofta text ovanför och under en bild) så är den förmodligen en kliché.

Består bilden av en grupp som stelt leende tittar in i kameran? Affärsklädda människor som hoppar eller viftar med armarna? Orelaterad handskakning? En modell i ett callcenter som håller i (?) sitt headset?

Snarare än att ge ett professionellt intryck säger de bilderna inget om ditt ämne, och uppfattas av läsaren som oseriösa och daterade. En generisk bild är just det: allmän, och säger inget om det du står för.

Bilder som talar till och är relevanta för din målgrupp är helt rätt. Leta efter bilder som speglar målgruppen och saker som de känner igen sig i. ”Söka efter information” illustreras kanske bättre för en ung person med en person med mobil snarare än en tidning?

Var inte rädd för att modifiera stockbilder, lägga in egen text eller ersätta text på avbildade skärmar och liknande.

Om bilden föreställer en person som utför något i sin profession; dubbelkolla med någon i det yrket så att bilden är trovärdig. Det finns legendariska bilder på ”svetsare” utan skyddsutrustning, ”musiker” som håller instrumentet uppochned eller ”programmerare” som har ett tjugo år gammalt program på skärmen.

Du måste inte använda hela bilden. Att frilägga objekt är ofta enkelt med specialverktyg i många program, och ibland räcker det med att beskära bilden. Har du hittat en perfekt modell i en gruppbild? Ladda ner en högupplöst bild och beskär den.

Collage är ett bra sätt att få fram en allmän stämning med många bilder som tar samma plats som en enda bild.

Håll gärna en röd tråd i bildspråket, vare sig det är färgpaletten, fotostilen eller motiven. Annars riskerar man att ge ett rörigt och inkonsekvent intryck.

Glöm inte att kontrollera att du har rättigheter att använda bilden och modifiera den. Bara för att en bild finns på internet är den förstås inte fri att använda hur som helst.

Johannes Oscarsson

De dolda jämställdhetsfällorna du trillar i med bilder

Vilka som syns, och hur de avbildas, påverkar hur kommunikationen landar hos publiken. Om vi ser samma sak gång på gång nöts det in att det är så verkligheten ser ut, och kanske ska se ut. För att undvika gamla mönster och stereotyper kan du börja med de här klassiska fällorna.

10 fototrender från 2000-talet att inspireras av

När vi vänder blad till ett nytt decennium passar det att titta bakåt och se vilka trender som rådde under 2000-talets första tio år. En del tekniker och uttryck håller fortfarande och kan ge en modern/retro-känsla i din bildsättning, medan andra… gärna får stanna på hyllan. Som bonus får du förslag på hur du kan vrida trenden till att bli mer modern!